Collega%26rsquo%3Bs%2C+bestuurders+en+minister+zijn+gesjoemel+beu
Nieuws

Collega’s, bestuurders en minister zijn gesjoemel beu

Zowel goedwillende collega-melkveehouders, bestuurders als de minister van LNV zijn het sjoemelgedrag van een deel van de melkveehouders beu.

Collega-melkveehouders laten in de media vooral hun verontwaardiging blijken. Ze schrikken van de manier waarop sommigen boeren een voordeel halen en nu de hele sector benadelen. Centrale boodschap van hun relaas is: Waarom zetten collega's de belangen van de sector op het spel?

Sectorpartijen LTO, NMV, NAJK en NZO doen een dringend beroep op melkveehouders om hun verantwoordelijkheid te nemen. LTO-voorzitter Marc Calon doet daar nog een schepje boven op door te stellen dat er vanuit LTO Nederland maatregelen volgen als blijkt dat melkveehouders fraude plegen. "Deze boeren zouden wat mij betreft geen lid kunnen blijven van LTO Nederland", zegt hij tegen NOS.

Minister Schouten is dermate boos dat ze de pilot met de KringloopWijzer intrekt. Net voor de jaarwisseling had ze toegezegd dat melkveehouders aan de slag konden met een bedrijfsspecifieke toepassing van de Kringloopwijzer als verantwoordingsinstrument in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. Schouten: "Ik moet echter constateren dat de sector de eigen verantwoordelijkheid die nodig is voor het verantwoord toepassen van een dergelijk instrument thans niet kan waarmaken."

Alle commotie is ontstaan doordat uit I&R-cijfers blijkt dat het percentage meerlingen bij circa tweeduizend melkveebedrijven in 2017 hoger was dan 10 procent. Bij nog eens 5.700 bedrijven lag dat percentage tussen 5 en 10 procent. Normaal ligt het aantal meerlingen tussen 3 en 5 procent. Door het kalf van een vaars aan te melden als tweelingkalf van een andere koe, blijft de afgekalfde vaars een pink en telt zij minder zwaar mee in de fosfaatproductie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    22° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer