Grotere+kans+op+salmonella%2Dpositieve+kalveren+uit+Denemarken
Nieuws

Grotere kans op salmonella-positieve kalveren uit Denemarken

De kans op salmonella-positieve Deense kalveren is sinds 1 januari 2018 toegenomen.

Vanaf begin dit jaar mogen Deense melkveehouders met een salmonellastatus 2 en 3 hun kalveren niet meer mengen met salmonellavrije kalveren (status 1). Hierdoor zijn er nagenoeg geen afzetmogelijkheden voor deze dieren in Denemarken waardoor ze voor export in aanmerking komen.

Ongeveer 6 procent van de Deense melkveebedrijven test positief op antistoffen of de bacterie. Bij melkveebedrijven met een salmonellastatus 2 zijn antistoffen tegen salmonella in het bloed aangetroffen. Bij salmonellastatus 3 gaat het om bedrijven waar de bacterie in de mest is aangetroffen. Vóór 1 januari 2018 mochten de kalveren van deze positieve bedrijven in Denemarken nog verzameld worden op een kalverbedrijf dat enkel dit soort dieren kreeg.

De overheid heeft de regels aangescherpt omdat ze in 2020 salmonella op de melkveebedrijven uitgebannen wil hebben. Voor melkveehouders is een actieplan in het leven geroepen.

Schattingen van deskundigen in Denemarken gaan er van uit dat ongeveer 70 procent van de exportkalveren van bedrijven komt met een status 2 of 3. In Denemarken gaat het vooral om salmonella Dublin. Dit type gaat eenvoudig over van dier naar dier. Het mengen van koppels waarin zich positieve kalveren bevinden, is risicovol.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer