Tweede+reiniging+voor+vrachtwagens+uit+risicolanden
Nieuws

Tweede reiniging voor vrachtwagens uit risicolanden

In verband met de verspreiding van Afrikaanse en Klassieke varkenspest in centraal en Oost-Europa, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met onmiddellijke ingang een tweede reiniging verplicht voor veetransporten uit risicolanden.

Het betreft transporten voor varkens, runderen (waaronder kalveren), schapen, geiten of herten die terugkomen uit Estland, Italië, Litouwen, Polen, Letland en Griekenland. Voor de eerste vier landen is de extra reiniging ingesteld vanwege de verspreiding van Afrikaanse varkenspest.

In Letland betreft het Klassieke varkenspest en in Griekenland gaat het om schapen- en geitenpokken. Varkenspest woedt al langer in de Baltische staten en Oost-Europa en lijkt zich steeds verder westwaarts te verplaatsen.

Lege vrachtwagens, die al in het buitenland zijn schoongemaakt, moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland de vrachtwagen nogmaals reinigen en ontsmetten op een erkende R&O-plaats. Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost waarna ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Daarna gebeurt dit nogmaals op een erkende R&O-plaats.

Na afloop van de tweede reiniging en ontsmetting laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O-plaats naar het centrale meldpunt van de NVWA.

Branchevereniging Vee&Logistiek Nederland adviseerde al langer een tweede reiniging en ontsmetting van veewagens uit Oost-Europa.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer