Brabant+akkoord+met+versnelde+verduurzaming
Nieuws

Brabant akkoord met versnelde verduurzaming

De Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben een akkoord bereikt over een pakket maatregelen om de veehouderij in Noord-Brabant versneld te verduurzamen.

Alle rundveestallen, waaronder kalverstallen, die ouder zijn dan twintig jaar moeten in 2022 zijn voorzien van emissiebeperkende maatregelen. Dat is zes jaar eerder dan eerder met de veehouderij was afgesproken.

De exacte definitie van een oude stal is niet bekend. Het is niet duidelijk of een recent verbouwde stal wel of niet voldoet. Veehouders die willen uitbreiden moeten een oude stal in de omgeving slopen.

Provinciale Staten willen biologische bedrijven vrijstellen van de maatregelen en aanvullend beleid maken voor voorlopers, jonge boeren en boeren die tegen hun pensioen aan zitten.

Meest opvallende maatregel van de Statenleden is dat de geitensector voorlopig niet mag uitbreiden in afwachting van nader onderzoek over de gezondheidsrisico’s van deze sector. De maatregel is het gevolg van recent onderzoek waaruit zou blijken dat omwonenden van een geitenbedrijf een verhoogde kans hebben op het krijgen van longontsteking.

ZLTO voorziet het einde van ruim vijfhonderd Brabantse gezinsbedrijven. Honderden anderen komen onder de armoedegrens terecht. Voorzitter Hans Huijbers vreest dat de uitvoering van het beleid zal vastlopen. Ook zegt hij dat ZLTO sowieso een gang naar de rechter zal maken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer