De consumptie van vlees in Nederland is sinds 2005 met 6,2 procent gedaald. Kalfsvlees blijft stabiel op 1,3 kg per hoofd van de bevolking.
Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2005 80,4 kg. Vorig jaar was dit 75,4 kilogram. De daling is vooral de laatste vijf jaar merkbaar met een jaarlijkse terugloop van bijna 1 kg per hoofd van de bevolking. Varkens- en rundvlees zijn de grote verliezers, blijkt uit de analyse van Wageningen UR.
Het verbruik is op dit moment 36,6 kilo varkensvlees, 22,3 kilo pluimveevlees en 13,9 kilo rundvlees. De overige 2,6 kilo betreft een stabiele consumptie van kalfsvlees (1,3 kg), schapenvlees (1,2 kg) en paardenvlees (0,1 kg). Bij deze cijfers gaat het om het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft uit vlees en vleeswaren bestaat.
Vleesverbruik per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2015 (kg)
2005 | 2010 | 2015 | |
Varkensvlees | 40,2 | 39,9 | 36,6 |
Pluimveevlees | 20,7 | 22,5 | 22,3 |
Rundvlees | 16,4 | 15,9 | 13,9 |
Kalfsvlees | 1,3 | 1,3 | 1,3 |
Schapen-, geitenvlees | 1,1 | 1,1 | 1,2 |
Paardenvlees | 0,6 | 0,1 | 0,1 |
Totaal | 80,4 | 80,9 | 75,4 |
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland