Geen+kalveren+uit+Bulgarije
Nieuws

Geen kalveren uit Bulgarije

Vorige maand heeft SKV een verbod aangekondigd voor het opzetten van kalveren uit Bulgarije in verband met de aanwezigheid in deze regio van de besmettelijke ziekte Lumpy Skin Disease, ook wel Knopvelsiekte genoemd.

De maatregel is enkel een preventiemaatregel. De laatste jaren worden er geen kalveren vanuit deze regio aangevoerd naar Nederland.

Lumpy Skin Disease komt van oorsprong uit Afrika maar heeft zich via het Midden-Oosten naar Balkanlanden verplaatst. Op dit moment woedt het virus in Griekenland, Bulgarije, Macedonië en Zuid-Servië.

Koeien krijgen hoge koorts, speekselen en hebben een slechte eetlust. Nadat de ziekte zich openbaart, ontstaan knobbels op de huid van 1 tot 4 centimeter. Koeien verliezen veel melkproductie en stieren raken onvruchtbaar. Ook kan sterfte optreden.

SKV-aangeslotenen die zich niet houden aan het importverbod krijgen een boete van 750,- euro per vleeskalf.

Inclusief Bulgarije heeft SKV op dit moment vier landen benoemd waaruit geen dieren op Nederlandse kalverbedrijven mogen komen. De andere drie landen zijn: Hongarije, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

Vanuit Ierland mogen alleen kalveren opgezet worden onder strikte voorwaarden. Dit houdt onder andere in dat de kalveren direct vanaf de grens naar de kalverstallen gaan en aan het einde van de ronde direct naar de slachterij zonder in contact te komen met andere dieren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer