%26%23039%3BBewust+keuzes+maken%2C+daar+gaat+het+om%26%23039%3B
Nieuws

'Bewust keuzes maken, daar gaat het om'

Voeding is trending. Er wordt heel wat gesproken en geschreven over het produceren van voedsel. Frank Mandersloot schreef er een column over. Naast kalverhouder is Mandersloot lid van de Stuurgroep Vallei Boert Bewust en redactieraadslid van vakblad De Kalverhouder.

'Bijna iedereen heeft een mening over voeding. En dat is logisch, want voldoende, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel is belangrijk voor onze gezondheid. We zijn er dagelijks mee bezig. We maken dagelijks keuzes. Wat eet ik wel en wat niet? Wat voor vlees koop ik? Biologisch of gangbaar en daarom goedkoper vlees? Is melk nu wel of niet goed voor je gezondheid? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Veel vragen en veel verschillende antwoorden.

Maar, wat is de rol van de boeren en tuinders die dagelijks werken aan onze voeding? Hoe kijken zij tegen al deze discussies aan? Wat mij betreft staan boeren midden in de samenleving. Hebben zij dagelijks hun ogen en oren open en luisteren zij naar de wensen van de consument en van de samenleving. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet! Want de burger en de consument zijn verenigd in één persoon. En die ene persoon koopt in de supermarkt toch vaak het goedkopere vlees dat gangbaar geproduceerd is, terwijl hij een ander moment vindt dat alle varkens, kalveren, koeien en kippen zoveel mogelijk buiten moeten lopen. Dat is onmogelijk. Als alle boeren dat gaan doen, dan wordt het vlees vanzelf veel duurder. Dat realiseren veel mensen zich niet.

Mensen verwachten aan de ene kant dat boeren duurzaam, misschien wel voor een niche markt moeten produceren. Aan de andere kant ‘vallen’ ze ook gemakkelijk voor de aanbiedingen van de supermarkt. Dat rijmt niet met elkaar. Ik vind zeker ook dat boeren moeten ondernemen met oog voor mens, dier en milieu. Maar niet tot elke prijs! Er wordt al zoveel goeds gedaan, deels door regelgeving maar ook deels op eigen initiatief van de sector. Het lijkt wel of de burger/consument daar geen weet van heeft. Dat moet en kan veranderen! En daar kan iedereen een steentje aan bijdragen.

Ten eerste kan de regering hieraan bijdragen door een Minister voor Voedsel aan te stellen die zich fulltime hiermee bezig houdt. In ieder ander Europees land is dat al het geval, of althans, daar is er een Minister van Landbouw. Ik zou dit breder willen zien en pleiten voor een Ministerie waarin de voedselproductie centraal staat. Een Ministerie dat de sector controleert maar ook versterkt. Het Ministerie van Economische Zaken, waar landbouw nu onder valt, is op het moment bezig om de regeldruk alleen maar op te voeren. Dit vaak zonder dat het verdienmodel voor de boer verandert. Dat is een onhoudbare situatie voor de boerenbedrijven.

Ook u als ‘burger’ en consument kunt zaken veranderen. Simpelweg door bewuste keuzes te maken en de consequenties van deze keuzes te aanvaarden. Koopt u liever goedkoper vlees? Prima, maar dan kunt u niet verwachten dat dit met onrealistische standaarden is geproduceerd. Kiest u bewust voor verantwoord geproduceerd vlees? Helemaal goed! Hoe meer mensen dit gaan doen, des te meer boeren verantwoord kunnen produceren, waarbij mens, dier en milieu centraal staan!

Ik ben van mening dat de samenleving het zelf in de hand heeft! Kies bewust, maar ga ook het gesprek met boeren en tuinders aan. We leven tenslotte samen in Nederland. Gewoon een keer verder kijken dan het winkelschap en laat je verrassen door de passie van de boeren. Velen van hen hebben de deuren wagenwijd open staan. Een goed voorbeeld hiervan is de Vallei Boert Bewust Week. De boeren die hieraan meedoen, hebben duurzaam produceren hoog in het vaandel staan en willen graag in gesprek met hun mede Nederlanders, met u dus!

Ikzelf heb een kalverhouderij. Ik hoor vaak dat mensen het zielig vinden, zonder dat ze ooit op een boerderij geweest zijn. Maar als ze bij ons op het bedrijf geweest zijn, hebben deze mensen toch een ander beeld. Ik zorg met mijn hart en veel passie voor onze kalveren. Als ze op uw bord belanden als een heerlijk stukje mals kalfsvlees, kunt u er van uitgaan dat ze goede zorg gehad hebben. Onlangs heb ik vrienden en familie verrast met vlees van onze kalveren. Ze kenden de kalveren en hebben heerlijk gegeten. Dit is realiteit als we met zijn allen vlees willen blijven eten. Maar dat ontslaat ons als boeren niet om het beste na te streven en goed voor onze dieren en het milieu te zorgen. Als u bewust kiest, boeren wij bewust. Dat beloof ik.'

Frank Mandersloot
Kalverhouder

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    21° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    19° / 13°
    70 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    40 %
Meer weer