%26lsquo%3BKrimp+minimaal+150%2E000+koeien%26rsquo%3B
Nieuws

‘Krimp minimaal 150.000 koeien’

Nu de invoering van fosfaatrechten een jaar is uitgesteld, en Brussel Nederland maant om volgend jaar onder het fosfaatplafond te komen, is een krimp van 150.000 tot 200.000 koeien in 2017 noodzakelijk.

Dat becijfert Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Mest en Milieu bij LTO Nederland.

Nederland moet de fosfaatproductie met 7 miljoen kilo minderen om onder het fosfaatplafond te komen. Dit betekent dat Nederland op zeer korte termijn met een overtuigend maatregelenpakket moet komen. Lukt dat niet, dan zal de Europese Commissie Nederland in gebreke stellen. In het slechtste geval kan ze zelfs de huidige derogatie intrekken.

Als dat laatste gebeurt, zijn de gevolgen nog groter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft eerder deze week berekend dat Nederland 70 miljoen kilo stikstof plaatsingsruimte verliest als de derogatie wegvalt, waarvan 56 miljoen kilo op melkveebedrijven. Dat komt neer op 480.000 melkkoeien.

Nederland telt op dit moment ongeveer 1,7 miljoen melkkoeien en 1,3 miljoen stuks jongvee. In het - nu uitgestelde - plan van de fosfaatrechten werd ook al rekening gehouden met een krimp van 4 tot 8 procent van het aantal melkkoeien en jongvee.

Van Stralen is ook bang voor de gevolgen op de mestmarkt wanneer het Nederland niet lukt om het aantal melkkoeien te beteugelen. Hij voorspelt dat kosten voor mestafzet omhoog schieten. Een sterke regie is volgens hem noodzakelijk om chaos te voorkomen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer