Melkveehouderij+aan+banden+met+fosfaatrechten
Nieuws

Melkveehouderij aan banden met fosfaatrechten

Staatssecretaris Dijksma heeft fosfaatrechten geïntroduceerd voor melkveehouders zodat de sector binnen het nationale fosfaatproductieplafond blijft.

Een melkveehouder kan groeien door efficiënt met mineralen om te gaan of door fosfaatrechten te kopen van een andere melkveehouder.

De ingreep is volgens LTO Nederland ingrijpend maar onvermijdelijk. “Door de groei en ambities van de melkveehouderij is de fosfaatgrens overschreden, die in EU-verband was overeengekomen”, reageert voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Er kan geen uitwisseling plaatsvinden van productierechten tussen de verschillende veehouderijsectoren.

De groei van de melkveehouderij is volgens Romijn de afgelopen jaren sneller gegaan dan aanvankelijk ingeschat. Ondernemers anticipeerden al enkele jaren op het afschaffen van de melkquotering per 1 april 2015. Bekend was dat de ruimte voor groei niet onbeperkt was door fosfaat- en stikstofgrenzen. Met de invoering van fosfaatrechten voor de melkveehouderij en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zijn de productiegrenzen voor deze sector nu scherp gesteld.

Vanaf nu gaan alle betrokken partijen aan de slag om het wetsvoorstel verder uit te werken. De voorstellen hebben volgens LTO ingrijpende gevolgen voor melkveehouders. Romijn: “Het doet pijn om de ambities van de melkveehouderij te beteugelen gezien de kansen van Nederlandse zuivel op de wereldmarkt. De realiteit is dat fosfaatrechten de komende tijd een essentieel onderdeel vormen voor de bedrijfsvoering binnen de melkveehouderij.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    25° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    24° / 14°
    70 %
Meer weer