Maatregelen+om+hittestress+te+voorkomen
Nieuws

Maatregelen om hittestress te voorkomen

Met temperaturen boven de 30 graden Celsius is het nemen van maatregelen tegen de hitte noodzakelijk.

Vleeskalveren hebben vooral behoefte aan extra water, zegt dierenarts Peter Theeuwes van DAP Thewi. Met de hoge krachtvoergiften van tegenwoordig krijgen de dieren al vaak een extra watergift van tweemaal 2 liter per kalf per dag. Maar tijdens de hitteperiode mag deze gift omhoog naar tweemaal 3 liter of tweemaal 4 liter per dag. Bij rosévleeskalveren moeten de nippels gecontroleerd worden of ze maximaal water doorlaten.

Symptomen die zichtbaar zijn als kalveren lijden aan hittestress zijn volgens Theeuwes hyperventileren, zweten, slechte eetlust en minder herkauwen. Om hyperventileren en zweten tegen te gaan is maximaal ventileren tot ver in de avond aan te bevelen. Bij koude nachttemperaturen moet de ventilatie wel weer teruggeschroefd worden.

Aangezien de dieren minder eten, is het raadzaam om de rantsoenhoeveelheid terug te brengen naar 70 procent van de dagelijkse hoeveelheid en de voertijden in de middag te verschuiven naar een later moment. Omdat de dieren minder herkauwen, en dus minder speeksel vormen, is extra toedienen van bicarbonaat aan te raden zodat er geen pensverzuring optreedt.

Extra vitamine E en C toedienen zorgt er voor dat de dieren beter met de hittestress kunnen omgaan. Ook de inzet van extra vitamine B kan in sommige gevallen raadzaam zijn. De pens werkt namelijk trager en zal daarom minder vitamine B aanmaken voor het lichaam.

Rust is ook belangrijk voor kalveren. Het bestrijden van vliegen geeft kalveren meer rust en het selecteren van dieren kan het beste vroeg in de ochtend plaatsvinden. Selecteren geeft namelijk extra warmteproductie in de stal. In de middag selecteren kan daarom fataal zijn voor sommige dieren.

Meer informatie over hittestress vind je op de website van DAP Thewi.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    26° / 14°
    50 %
  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    60 %
Meer weer