%26%23039%3BWerkelijke+geuremissie+moet+leidend+zijn%26%23039%3B
Nieuws

'Werkelijke geuremissie moet leidend zijn'

De werkelijke geuremissie zou leidend moeten zijn bij een vergunningverlening, niet de theoretische reductie van de installatie.

Dat stelt de Commissie Geurhinder en Veehouderij. De commissie heeft onderzoek gedaan nadat Wageningen University & Research vorig jaar aantoonde dat combi-luchtwassers in de praktijk minder geurreductie realiseren dan werd aangenomen.

De commissie concludeert dat geurhinder een veelbewogen onderwerp is op het platteland met talrijke grote en tegengestelde belangen. De onvoldoende werking van combi-luchtwassers en het niet meewegen van cumulatie van geur door meerdere veebedrijven op een object, zijn twee van de belangrijkste redenen van de tegenstellingen.

Door permanente emissiegrenzen te stellen aan veebedrijven die met geurmeetapparatuur vastgesteld kunnen worden, hebben veehouders en buurtbewoners beiden een houvast, stelt de commissie. Daarnaast zou cumulatie van geuremissie meegenomen moeten worden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan onderzoek te willen doen naar componenten die geur veroorzaken en naar het meten van geur met sensoren. Op dit moment is er nog geen fysisch-chemische meetmethode beschikbaar die laboratoria kunnen toepassen voor geurmetingen rondom veebedrijven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer