Van+dag+tot+dag+volgen%2C+aanhaken+bij+steunmaatregelen
Nieuws

Van dag tot dag volgen, aanhaken bij steunmaatregelen

De kalverhouderij ondervindt momenteel stevig de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, merkt LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus. Zorgen zitten vooral bij de kalverhouders zonder contract en bij slachterijen.

Kalverhouders die nu hun dieren leveren, ontvangen per kalf 100 euro minder dan drie weken geleden, constateert Thus. “Dat is voor hen een zwaar gelag en betekent duizenden euro’s aan gemiste opbrengsten." Omdat vrijwel elke kalverhouder zonder contract minimaal vijf keer per jaar op de markt komt, schat Thus dat ze allemaal te maken krijgen met fors gederfde inkomsten.

Bij slachterijen ziet hij ook de zorgen toenemen. Het wegvallen van afzetmarkten is één ding, maar de slachtactiviteiten op gang houden is een ander wezenlijk punt: zowel wat betreft het eigen personeel als dat van de KDS-keurmeesters en NVWA-dierenartsen die bij het slachtproces betrokken zijn. Ziekteverzuim kan grote gevolgen hebben voor de continuïteit van het slachtproces.

De vakgroepvoorzitter geeft aan dat hij momenteel dagelijks contact heeft met slachterijen en ketenpartijen. Er wordt ook gesproken over het aanvragen van interventie in Brussel. Toch is het daarvoor nog te vroeg. “Vlees wat nu uit de markt gehaald wordt, komt later weer terug en zit dan de prijsvorming weer in de weg.” Thus ziet dat slachterijen nu nog kiezen voor het wegzetten van kalfsvlees in lagere marktsegmenten. “Maar we volgen het van dag tot dag en week tot week, samen met alle ketenpartijen.”

LTO Nederland steunt de visie van minister Schouten om de GLB-gelden eerder uit te betalen. De landbouwminister pleit hiervoor vandaag in Brussel. Ook adviseert Thus kalverhouders om de schade goed in beeld te brengen en te kijken waar er aangesloten kan worden bij de steunmaatregelen van de overheid. “Daarnaast kan overleg met de bank helpen liquiditeitsproblemen op te lossen, bijvoorbeeld door uitstel van aflossingen.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer