Tweede+verzamelslag+operationeel
Nieuws

Tweede verzamelslag operationeel

Vanaf 1 juli is de tweede-verzamelslag weer operationeel.

Na de mkz-crisis van begin deze eeuw was de regeling afgeschaft. Gevolg hiervan is dat sinds die tijd het vervoeren van jonge kalveren van en naar verzamelcentra verre van efficiënt gebeurt: handelaren voeren kleine koppels aan naar verzamelcentra of deden soms een niet-toegestane voorverzameling. Binnen de nieuwe regeling wordt het verzamelen beter inzichtelijk, zijn de gezondheidsrisico’s beter gewaarborgd en kan het verzamelen toch efficiënt uitgevoerd worden.

Verzamelcentra die kalveren willen verzenden naar een tweede verzamelcentrum of kalveren willen ontvangen vanuit een eerste verzamelcentrum moeten zich daarvoor aanmelden bij de NVWA. Een verzamelcentrum dat kalveren aanvoert van een ander verzamelcentrum mag geen kalveren afvoeren naar een volgend verzamelcentrum.

Het verzenden van dieren van een eerste verzamelcentrum naar een tweede verzamelcentrum, maakt het niet-wettelijke voorverzamelen overbodig. Er zitten wel extra eisen aan. Zo moeten de dieren direct na aankomst en vertrek gemeld worden in het I&R-systeem en moet er op de verzamelcentra een drenkprotocol aanwezig zijn waar naar gehandeld wordt. De volledige duur van aankomst eerste verzamelcentrum en vertrek bij het tweede verzamelcentrum mag maximaal dertig uur duren.

Het verzamelen van kalveren mag tot een leeftijd van maximaal twaalf weken. Het lossen van kalveren op twee adressen per eenheid is niet meegenomen in de regeling van de tweede verzamelslag. Acht bedrijven hebben zich tot nu toe bij de NVWA aangemeld voor het mogen uitvoeren van een eerste en/of tweede verzamelslag. Bedrijven die niet zijn aangemeld en toch voorverzamelen lopen het risico beboet te worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer