+%26lsquo%3BStikstofregels+zijn+inbreuk+op+vergunde+rechten%26rsquo%3B
Nieuws

‘Stikstofregels zijn inbreuk op vergunde rechten’

De beleidsregels rondom het stikstofbeleid zijn ingrijpend voor de veehouderij en plegen een inbreuk op vergunde rechten.

Dat stelt adviesbureau VanWestreenen uit Barneveld. De gepresenteerde plannen zijn volgens het bureau opgesteld om op korte termijn stikstofproblemen op te lossen. Maar als daadwerkelijk de productierechten ingeleverd moeten worden bij een stikstoftransactie, zullen bedrijven niet deelnemen en wordt het beleid zo goed als onuitvoerbaar.

Bovendien wordt een deel van bedrijven die stikstof kunnen verkopen uitgesloten met de huidige regels. Bij intern salderen geldt bijvoorbeeld dat een vergunning onafgebroken in werking moet zijn geweest, dat wil zeggen: er moet geen nieuwe vergunning aangevraagd worden om de activiteit weer te starten. Is dat wel het geval dan is intern salderen niet mogelijk.

Ook moet een nieuwe stal, bij sloop van een bestaande traditionele stal, voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. De vrijkomende ammoniak mag niet ingezet worden voor uitbreiding. Sloopt een kalverhouder bijvoorbeeld een traditionele stal met 3,5 kg ammoniakemissie per dierplaats en bouwt hij een nieuwe stal, dan geldt een maximum van 2,5 kg ammoniakemissie per dierplaats. De ammoniak die daarbij vrijkomt mag niet ingezet worden voor uitbreiding.

Onduidelijk is nog wat er gebeurt wanneer een kalverhouder kiest voor een techniek in de nieuwe stal die meer ammoniak reduceert dan dat het Besluit emissiearme huisvesting verlangt. Ook hierbij is het de vraag of de ammoniak die vrijkomt ingezet mag worden voor uitbreiding.

In de Kamerbrief van afgelopen vrijdag werd gesproken over het afromen van 30 procent van de verkochte rechten bij saldering, maar de beleidsregels gaan echter veel verder dan dat, stelt VanWestreenen. De regels zijn ook een inbreuk op de vergunde rechten. Het adviesbureau vraagt zich daarom ten zeerste af of er gebruik gemaakt zal worden van de salderingsmogelijkheden, zowel intern als extern.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer