Schouten+wil+GLB%2Dgelden+eerder+uitbetalen
Nieuws

Schouten wil GLB-gelden eerder uitbetalen

Landbouwminister Carola Schouten heeft vandaag tijdens het overleg met haar EU-collega's gepleit voor het vervroegd uitbetalen van de GLB-inkomenssteun.

Normaal ontvangen landbouwers dit geld pas in december. Nu de coronacrisis zo'n impact heeft op de landbouw, vindt Schouten dit een geschikte maatregel om de financiële gevolgen op de primaire bedrijven te verzachten. Het overleg vond vanwege de pandemie plaats via een videoverbinding.

Verder vraagt ze de lidstaten maximale flexibiliteit te geven om af te wijken van huidige EU-regels, zoals controles ter plaatse, waaraan niet kan worden voldaan door overmacht. Dat geldt ook voor het omgaan met onvolkomenheden in de aanvragen voor directe betalingen, voor zover boeren zich niet zoals gebruikelijk daarbij kunnen laten ondersteunen door bedrijfsadviseurs.

Onder aanvoering van de Kroatische voorzitter pleiten de landbouwministers bij de Europese Commissie vandaag om aanvullende crisismaatregelen te treffen bovenop de huidige steunmaatregelen.

Mede op aandringen van Nederland heeft de Europese Commissie maandag in een herziene richtsnoer duidelijk gemaakt dat vrachtverkeer door de EU kan blijven reizen tijdens de huidige pandemie . De commissie onderstreept hiermee het belang van soepele doorgang van vers voedsel, levende dieren, uitgangsmaterialen, grondstoffen en veevoer.

(Foto ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer