Reactie+SBK+op+film+Animal+Rights
Nieuws

Reactie SBK op film Animal Rights

Animal Rights heeft een film op haar website geplaatst over het bloedtappen bij kalveren en spreekt van een ruwe behandeling.

Op de beelden is te zien hoe bloed wordt getapt bij kalveren. Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) wijst er op dat bloedtappen bij kalveren een reguliere handeling is in de Nederlandse kalverhouderij. Daarmee wordt getest of kalveren niet een te laag hemoglobinegehalte hebben.

Een laag hemoglobinegehalte wijst mogelijk op bloedarmoede. Het kwaliteitssysteem Vitaal Kalf vereist deze handeling om daarmee te kunnen voldoen aan Europese wetgeving. Is er na deze controle sprake van een te laag hemoglobinegehalte, dan wordt extra ijzer toegediend aan de kalveren. Een goede gezondheid is immers van eminent belang voor kalveren.

Bij de behandeling van kalveren dient stress en discomfort zo veel mogelijk vermeden te worden, stelt SBK. Aan een staart trekken, zoals in het filmpje, voldoet niet aan deze standaard. SBK keurt deze handeling dan ook af.

Verder suggereert Animal Rights in haar berichtgeving dat kalveren nog altijd gevoed worden met (kunst)melk aangevuld met wat ruwvoer zoals snijmaïs. Dit is onjuist, schetst SBK. Het huidige menu bestaat uit veel ruwvoer dat zo samengesteld is dat de behoeften van een kalf volledig worden vervuld. Een gemiddeld kalf krijgt ongeveer 275 kilo kalvermelk, 275 kilo ruwvoer en 30 kilo snijmais.

Ook de link die Animal Rights legt met een bericht dat eerder deze week is verschenen na onderzoek van RTL Nieuws, is onjuist. In dit onderzoek werd ingegaan op kalversterfte op melkveehouderijen: sterfte vóór geboorte en in de eerste veertien levensdagen van een kalf. Animal Rights schrijft deze sterfte onterecht toe aan de kalversector.

SBK benadrukt dat het welzijn van kalveren een groot goed is en in de gehele kalverketen van toepassing is. De brancheorganisatie zal samen met de bij haar aangesloten partijen deze doelstelling ook in de toekomst nastreven.

Lees de volledige verklaring van SBK op www.dekalversector.nl.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer