Oud%2DSMG%2Dvoorzitter+stapt+in+contractbegeleiding
Nieuws

Oud-SMG-voorzitter stapt in contractbegeleiding

Henk van Dronkelaar – oud-voorzitter van SMG – begeleidt kalverhouders bij het afsluiten van een contract.

Van Dronkelaar heeft zijn bedrijf met achthonderd blanke kalveren verkocht, maar voert nog wel de kalveren op het bedrijf. Naast deze werkzaamheden richt hij zich momenteel op het adviseren van kalverhouders bij contractonderhandelingen. “Kalverhouders happen te snel toe”, zegt hij. “Ze nemen met te weinig geld genoegen.” Het afsluiten van een contract vergt volgens hem een goede planning. “Wanneer het aan de contractgever ligt, komt hij aan het einde van de ronde. Dan moet alles snel gebeuren. Vaak komt de contractgever ook nog met twee personen en spelen ze in op het gemoed van kalverhouders door te zeggen: ‘We hebben je altijd goed behandeld. Je wilt toch niet dat we afscheid van elkaar moeten nemen?’.

Beter is het volgens Van Dronkelaar om over het nieuwe contract te praten als de kalveren uit de babyboxen gaan of hooguit halverwege de ronde. Daarnaast is het verstandig, dat de kalverhouder zijn huiswerk goed doet. Hij moet aan kunnen geven wat zijn kosten zijn, wat zijn technische resultaten zijn en welk voordeel dat heeft voor de contractgever. Ook moet hij weten welke vergoeding hij wil ontvangen. “Niet zeggen: ‘eigenlijk wil ik zoveel per kalf hebben’, maar ‘ik wil zoveel per kalf hebben!’. Een tientje per kalf is voor een gemiddeld bedrijf 10.000 euro.”

Van Dronkelaar helpt kalverhouders in het voortraject, maar is desgewenst ook betrokken bij de contractonderhandeling. De voorbereidingswerkzaamheden werkt hij uit in een rapport zodat een kalverhouder alle benodigde informatie op papier heeft voordat de gesprekken over een nieuw contract beginnen. Voor zijn werkzaamheden vraagt hij 60 euro per uur plus een kilometervergoeding. “Ik heb in de kippenhandel gezeten en stalinrichtingen verkocht. Daar heb ik veel ervaring opgedaan met onderhandelingen. Daarnaast ben ik natuurlijk lang zelf kalverhouder geweest. Ik vind het vooral belangrijk dat kalverhouders een contract krijgen dat recht doet aan hun inspanning en kosten. Daarnaast heb ik er nu de tijd voor en vind het leuk om te doen.” Van Dronkelaar is te bereiken via dronk116@planet.nl

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer