Onafhankelijk+bemiddelaar+in+aantocht%2C+LTO+tipt+Dijkgraaf
Nieuws

Onafhankelijk bemiddelaar in aantocht, LTO tipt Dijkgraaf

Er komt een onafhankelijk bemiddelaar die het gesprek tussen het kabinet en de boeren weer op gang moet brengen. Voormalig Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf is volgens LTO Nederland een geschikt persoon.

Mark Rutte wil een onafhankelijk adviseur aanstellen die het gesprek tussen het kabinet en de boeren vlot moet trekken. De minister-president zei dat tijdens het Kamerdebat over de boerenprotesten op 30 juni.

Binnen twee weken doet het kabinet hiervoor een voorstel aan de Tweede Kamer. Meerdere fracties hadden op bemiddeling aangedrongen. Volgens verschillende partijen is de bewindsman te te onzichtbaar in het stikstofdebat. Rutte gaf aan niet met de relschoppers te willen praten, maar wel met de andere boeren. Hij gaf de boeren al vast mee dat er niet getornt kan worden aan de stikstofdoelstellingen en ook niet aan het tempo waarmee de plannen ten uitvoer moeten worden gebracht.

Wat LTO betreft omvat de opdracht van de bemiddelaar het in kaart brengen van de standpunten van betrokkenen om tot oplossingen met draagvlak te komen. "De inhoud is daarbij cruciaal. Het is onmogelijk om de huidige zorg en onrust te bespreken zonder daarbij de échte pijnpunten van de aanpak van de stikstofproblematiek te adresseren. We moeten dus kunnen praten over het kaartje met ‘richtinggevende doelen’, tijdpad en het doel van de 50 procent reductie in 2030."

Een geschikte bemiddelaar zou wat LTO Nederland betreft voormalig SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zijn. Hij heeft het vertrouwen onder boeren en tuinders en bij de overheid. Ook was hij lid van de commissie Remkes die het kabinet voorzag van een aanpak van de stikstofcrisis.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer