%27Niet+uitverkopen+maar+investeren+in+landbouw%27
Nieuws

'Niet uitverkopen maar investeren in landbouw'

Het kabinet steekt honderden miljoenen euro’s in de opkoop van veebedrijven, maar vergeet te investeren in de landbouw. Dat stelt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop naar aanleiding van de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag.

De landbouwbegroting die het kabinet dinsdag 15 september presenteerde wordt beheerst door de stikstofaanpak. In de Miljoenennota wordt hiervoor 5 miljard euro gereserveerd tot en met 2030. 1,5 miljard hiervan is voor het opkopen van veebedrijven, met name die dicht tegen Natura2000-gebieden liggen. SGP wil dat een deel van het gereserveerde saneringsgeld geïnvesteerd wordt in innovatie en verduurzaming van bestaande bedrijven. Bisschop: “Doe de landbouw niet in de uitverkoop, maar investeer in de bedrijven van de toekomst.”

Het Tweede Kamer-lid constateert dat de afstand tussen Den Haag en het boerenerf de afgelopen jaren groter is geworden. Volgens hem hebben boeren vorig jaar duidelijk gemaakt dat er geen beleid gemaakt moet worden over de rug van boeren. "Er wordt misschien wel veel gepraat, maar in ieder geval steeds minder geluisterd, alsof boeren en tuinders hinderlijk zijn. Het tegenovergestelde is het geval.” Uit de landbouwbegroting blijkt niet dat het kabinet de noodsignalen van de boeren en hun gezinnen van vorig jaar serieus neemt, aldus de SGP.

LTO Nederland laat in een reactie op de Miljoenennota weten dat investeren in de bedrijven van boeren en tuinders alleen zin heeft als er ruimte is om de investeringen terug te verdienen. LTO vraagt daarom om consistent beleid dat langer standhoudt dan één kabinetsperiode, waarbij er ruimte blijft voor invulling vanuit de ondernemer.

Foto: SGP/Dirk Hol

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer