Meld+basisschool+en+jezelf+aan+voor+%27Boer+in+de+Klas%27
Nieuws

Meld basisschool en jezelf aan voor 'Boer in de Klas'

Om basisschoolleerlingen bekend te maken met de kalverhouderij, en de juiste informatie over de sector te delen, kunnen scholen en kalverhouders zich aanmelden voor het project Boer in de klas.

Boer in de klas is een initiatief van Agractie. De boerenbelangenbehartiger stoort zich aan verouderde en misleidende informatie over de veehouderij en kalverhouderij in huidige lespakketten op basisscholen. "Schoolboeken zijn verouderd. Er wordt bijvoorbeeld nog gesproken over kistkalveren terwijl die al 25 jaar niet meer voorkomen in Nederland", zegt Jacoline Peek, verantwoordelijk voor het project.

Scholen krijgen subsidie om een boer in de klas te krijgen die een les verzorgt. Hiervoor moeten de scholen zich aanmelden bij Mijn gezonde school. Lang niet alle scholen zijn hier aangemeld, weet Peek: "Vraag het daarom na bij de basisschool van je kinderen en probeer scholen zo ver te krijgen dat ze zich aanmelden." Per gastles krijgt een school 170 euro subsidie. Er kan voor meerdere klassen tegelijk een gastles aangevraagd worden. Peek: "Hoe mooi is het dat leerlingen van de kalverhouder zélf horen hoe het is om boer te zijn en leren over het reilen en zeilen op een kalverhouderij."

Kalverhouders die lessen willen verzorgen, kunnen zich aanmelden bij Agractie via boerenindeklas.nu. Voor elke les krijgt de gastdocent 150 euro. 20 euro is voor de administratie. Naast een presentatie over de sector kunnen leerlingen ook proeven en ruiken (bijvoorbeeld aan melk of melkpoeder) en voelen (bijvoorbeeld aan ruwvoer). De gastdocent is vrij om de inhoud te bepalen maar kan bij Agractie aankloppen voor presentaties.

De subsidieregeling voor Mijn gezonde school is geopend van 7 maart tot 19 april 2022. Scholen die zich hebben aangemeld kunnen naast een gastles van een boer ook kiezen voor boerderijeducatie waarbij klassen naar een boerderij komen. Dit laatste is een project van LTO Nederland en loopt via dezelfde subsidieregeling.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer