Meerderheid+Eerste+Kamer+v%3F%3Fr+stikstofwet
Nieuws

Meerderheid Eerste Kamer v??r stikstofwet

Een meerderheid van de Eerste Kamer zal komende dinsdag vóór de stikstofwet van minister Schouten stemmen. Ondanks verschillende zorgen rondom de wet, kunnen VVD, CDA, D66, SP, ChristenUnie, 50+ en SGP zich vinden in het huidig voorstel.

Op aandringen van SGP heeft minister Schouten dinsdagavond toegezegd dat de reductiedoelstelling van 2035 (stikstofemissie met de helft terugbrengen) niet in 2028 geëvalueerd wordt maar binnen vier jaar. Hierbij zal gekeken worden naar haalbaarheid, betaalbaarheid en sociaaleconomische gevolgen. LTO Nederland is tevreden met die toezegging. Waar de reductiedoelen voor 2025 en 2030 ambitieus maar haalbaar zijn, is het emissiereductiedoel van 2035 dat niet, stelt LTO.

Met het aannemen van de stikstofwet komt er voor de PAS-melders en andere knelgevallen meer juridische zekerheid. Volgens minister Schouten krijgen de eerste PAS-melders nog voor de zomer een geldige vergunning. Uiterlijk 2024 moet elke PAS-melder duidelijkheid hebben. Op vragen van SGP over de financiering van deze bedrijven, gaf de bewindsvrouw aan dat ze alle PAS-melders een brief zal sturen dat hun verzoek om legalisatie in behandeling is genomen. PAS-melders kunnen hiermee meer zekerheid bieden naar hun bank over de toekomstige geldigheid van hun vergunning.

Over het ‘bijplussen’ van de stikstofgevoelige natuur in Aerius geeft minister Schouten aan dat niet alle bestaande gebieden correct zijn ingevoerd in de natuurkaart van het rekensysteem. Om enigszins tegemoet te komen aan fouten in het rekenmodel wil Schouten bij provincies en gemeenten vragen om de natuurkaart bij vergunningaanvragen steeds goed te analysereen. Voor adviesbureaus en belangenbehartigers blijft dit om alertheid vragen omdat de natuurkaarten regelmatig opnieuw ingetekend worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer