LTO%3A+voor+nu+klaar+met+praten%2C+bal+bij+kabinet
Nieuws

LTO: voor nu klaar met praten, bal bij kabinet

Tijdens het gesprek tussen sector en kabinet is er een beetje beweging gekomen, met name wat betreft de PAS-melders. Maar meer wil het kabinet niet toezeggen. Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak ligt de bal nu bij het kabinet: "Tot nadere stappen zijn we nu klaar."

Van der Tak - die tijdens het gesprek acht landbouworganisaties vertegenwoordigt - is er een stevig gesprek gevoerd. Alle punten zijn op tafel gekomen. Er is beweging gekomen op het dossier van de PAS-melders en het wijzigen van het beleid van depositie (kritische depositiewaarden) naar emissie en de staat van de natuur. Ook het verruimen van het tijdspad van 2030 naar 2035 is ter sprake gekomen.

Volgens de LTO-voorzitter is het echter veel te weinig concreet voor boeren en tuinders om op dit moment verder te praten. De bal ligt wat hem betreft bij het kabinet. Rutte, Staghouwer en Van der Wal - die namens het kabinet aanwezig waren - wilden niet meer toezeggen. Ze hebben meer tijd nodig voor overleg en voorbereiding. Met name het bewegen van depositie naar emissie is volgens Van der Tak een lastig punt voor het kabinet.

Bemiddelaar Johan Remkes constateert dat er een serieuze vertrouwenscrisis is tussen landbouw en overheid. Het heeft volgens hem vooral te maken met de stapeling van regelgeving, het niet beantwoorden van gerechtvaardigde vragen en het gevoel van miskenning van de resultaten die de laatste jaren al zijn geboekt door de landbouw.

Dat de sfeer tijdens het gesprek volgens een woordvoerder van Remkes prima was, daarin kon Van der Tak zich niet vinden. Via een tweet liet LTO Nederland weten dat het beter is om zulke uitspraken achterwege te laten en geen ruis te veroorzaken met eenzijdige berichtgeving: 'Het is tekenend voor het optreden van de overheid afgelopen tijd; eenzijdig en zonder afstemming.'

LTO gaat met de andere landbouworganisaties de uitkomsten van het gesprek bespreken. FDF-voorzitter Mark van den Oever laat ondertussen weten dat als de vergaderboeren er niet uitkomen de actieboeren weer aan de gang moeten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer