LTO%3A+grote+zorgen+voor+perspectief+blijvende+boeren
Nieuws

LTO: grote zorgen voor perspectief blijvende boeren

Met de vandaag verschenen brief 'Water en Bodem Sturend', het rapport 'Nationaal Programma Landelijk Gebied' en de stikstofbrief van minister Van der Wal lijkt het kabinet een opeenstapeling van maatregelen over de landbouw uit te storten. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak: “Ik heb ongelofelijk veel zorg over het perspectief voor blijvende boeren."

In de Kamerbrief 'Water en Bodem Sturend' wil minister Harbers van I&W voldoende ruimte reserveren om overstromingen te voorkomen, te zorgen voor voldoende zoetwater, strategische grondwatervoorraden beschermen en een transitie van het landelijk gebied om dit allemaal te bewerkstelligen.

LTO Nederland vindt dat het kabinet hiermee op voorhand claims op landbouwgrond legt, waaronder het verhogen van het grondwaterpeil in laagveengebieden.

De doelstellingen van de I&W-minister vormen ook een onderdeel van het vandaag verschenen rapport 'Nationaal Programma Landelijk Gebied' (NPLG). Met dit document in de hand wil het kabinet balans brengen in de belangen van natuur, water, klimaat en boeren. De ambitie van het kabinet is het creëren van een leefbaar land met een veerkrachtige natuur en een robuust watersysteem zodat Nederland klaar is voor het toekomstige klimaat. Via gebiedsgerichte realisaties wil het kabinet invulling geven aan het NPLG.

Tot slot trekt de vandaag verschenen stikstofbrief van minister Van der Wal volgens LTO Nederland vergaande conclusies rondom de RAV-systematiek waardoor innovatie stil komt te liggen en intern salderen vergunningsplichtig wordt. Agrarisch ondernemers die willen innoveren om hun stikstofuitstoot omlaag te brengen, krijgen geen enkele ruimte. Als klap op de vuurpijl zette LNV-minister Adema vandaag de rem op enkele subsidieregelingen die veehouders helpen bij innoveren.

Het vertrouwen dat boeren en tuinders in de overheid hebben is zeer laag, concludeert LTO Nederland. Daarom is de organisatie voorstander van het Landbouwakkoord waarin het perspectief voor blijvers centraal komt te staan.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer