Koning+bezoekt+kalverbedrijf+familie+Van+Dijk
Nieuws

Koning bezoekt kalverbedrijf familie Van Dijk

Koning Willem Alexander heeft dinsdagmiddag 8 november een werkbezoek gebracht aan het kalverbedrijf van de familie Van Dijk in Terschuur (Gld). Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de stikstofplannen op Gelderse boeren.

De koning ging met drie generaties van het familiebedrijf in gesprek over hun zorgen en hun ideeën om in de toekomst duurzamer te kunnen boeren.

De familie Van Dijk heeft een nieuwe stal gebouwd met een mestschuif in een ondiepe mestkelder. In de keldervloer zitten afvoerbuizen die de urine versneld uit de stal verwijderen. Met deze directe scheiding van vaste fractie en urine verminderen de kalverhouders de stikstofuitstoot van hun dieren.

Na een rondleiding volgde een gesprek met jonge boeren over de ontwikkeling en de toekomst van hun bedrijven. Aansluitend sprak de koning met vertegenwoordigers van verschillende landbouworganisaties. In dit gesprek kwamen onder andere het perspectief voor de agrarische sector in Gelderland en de mogelijkheden voor innovaties aan bod.

Koning Willem Alexander laat weten hetgeen hij gehoord heeft mee te nemen naar Den Haag. Kalverhouder Bart van Dijk vindt dat positief. “De koning heeft eigenlijk geen invloed op wat er in de politiek gebeurt, maar hij spreekt wel mensen in Den Haag. Ook komt ons verhaal in de media en dat vind ik belangrijk.”

Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met betrokkenen bij het Gelderse Veluwe Arrangement. Dit is de gebiedsgerichte aanpak voor water, stikstof en klimaat. Onder meer de provincie, het waterschap en gemeenten werken gezamenlijk aan het stikstofvraagstuk en zetten in op gezonde, groene landbouw, versterking van de natuur, verduurzaming van sectoren en een leefbaar landelijk gebied.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer