Kamer+stemt+in+met+stikstofbeleid
Nieuws

Kamer stemt in met stikstofbeleid

Met een kleine bijsturing heeft de Tweede Kamer het stikstofbeleid goedgekeurd. LTO Nederland maakt zich grote zorgen over de kaalslag van het platteland. De belangenorganisatie wil onmiddellijk een onderzoek naar de economische, sociale en culturele impact van het stikstofbeleid.

“Boeren en tuinders voelen zich machteloos en radeloos. Het kabinet wil 25 miljard belastinggeld inzetten voor plannen die niet zijn doorgerekend", foetert Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. "De economische, sociale en culturele impact van dit verwoestende stikstofbeleid is onbekend, hoe kun je dan over toekomstperspectief spreken?” Hij hoopt dat de provincies gevoeliger zijn voor de voorstellen vanuit boeren en tuinders.

SGP als BBB en JA21 stelden voor om in kaart te brengen wat de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen zijn van het beleid. Dit werd echter niet aangenomen door de Tweede Kamer. Wel was er een meerderheid voor de motie van Volt en CDA om een sociaaleconomische impactanalyse verplicht te stellen bij het maken van de provinciale gebiedsplannen. Onder aanvoering van het CDA en partij Omtzigt werd de kritische depositiewaarde (KDW) ter discussie gesteld als absolute waarheid in het stikstofbeleid. De minister en een Kamermeerderheid wilden echter verder met de huidige systematiek.

Via een motie van het CDA krijgen provincies de regie over hoe beleid en budgetten worden ingezet voor innovatie, verplaatsen en opkoop. Een aangenomen VVD-motie moet leiden tot het wegnemen van onzekerheden rondom innovatieve oplossingen. Ook is een motie van D66 aangenomen om biologische bedrijven te beschermen als ze zich in gebieden met hoge reductiedoelen bevinden. Voor PAS-melders wordt dankzij een motie van de SGP voorrang gegeven bij de legalisatie van deze bedrijven.

Wat betreft het toekomstperspectiefbrief dat minister Staghouwer de veehouders moet bieden, eist LTO geen nieuwe opsomming van bestaande beleidsmaatregelen maar harde cijfers. "Wat is het inkomensverlies, en hoe denkt de overheid dit aan te pakken? Als dat er is, kunnen we met de feiten op tafel volop aan de slag met provincies en gemeenten voor een realistisch beleid met boerenverstand,” aldus Van der Tak.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer