Kalvermarkt+Leeuwarden+in+nieuwe+hal
Nieuws

Kalvermarkt Leeuwarden in nieuwe hal

Dinsdagavond 11 mei worden de eerste kalveren verhandeld in de nieuwe markthal op bedrijventerrein De Hemrik aan de oostzijde van Leeuwarden.

Op het oude terrein van het WTC Expo gaat van alles veranderen vanwege de bouw van het nieuwe stadion van SC Cambuur.

Andries Kingma, voorzitter van de stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland laat weten ontzettend trots te zijn dat de veemarkt na ruim een jaar vertraging vanwege de stikstofcrisis toch van start kan gaan op de nieuwe locatie. “Er is met veel vrijwilligers hard gewerkt. De nieuwe veemarkt is een toekomstbestendige locatie waarbij veel aandacht is besteed aan dierenwelzijn.”

In de nieuwe hal is vooral de routing verbeterd. Met hekwerk, poortjes en looppaden op de goede plaats, verloopt het selecteren en samenvoegen van dieren veel sneller en makkelijker dan voorheen. “Dat is gunstig voor de dieren, maar ook voor de mensen die met de dieren werken”, zegt Kingma. Ook is in de nieuwe hal gebruik gemaakt van een asfaltverharding - waarop de dieren meer grip hebben – en vloeren op afschot wat het schoonmaken vereenvoudigt.

De nieuwe veemarkthal is mede tot stand gekomen door het uitgeven van obligaties. Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland heeft geen winstoogmerk en beschikt daardoor niet over een groot investeringsbudget. De totale kosten voor de nieuwe hal bedragen 3,5 miljoen euro. Verschillende bedrijven uit de agrarische sector hebben de afgelopen jaren voor bijna 1,6 miljoen euro aan obligaties gekocht. Hierop krijgen de deelnemers 4 procent rente.

De veemarkt is drie dagen in de week open. Op dinsdagochtend voor de handel in schapen en dinsdagavond voor jonge kalveren. ’s Woensdags vindt de handel in koeien plaats en vrijdagmiddag worden er weer schapen verhandeld. Op de oude locatie werden in 2020 ongeveer honderdduizend dieren verhandeld. Schapen voeren daarbij de boventoon.

Volgens Kingma is de veemarkt belangrijk voor de vrije prijsvorming. “De prijzen worden via een app dagelijks zichtbaar gemaakt. Iedereen kan actueel de prijzen volgen en hierop inspelen.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer