Kalverhouders+in+liquiditeitsnood+door+energie
Nieuws

Kalverhouders in liquiditeitsnood door energie

Met de exploderende energieprijzen komen meer kalverhouders in liquiditeitsnood. Niet alleen stroom, gas en houtpellets zijn duur, ook de afzetkosten voor mest schieten omhoog.

De stroomprijs is sinds januari van dit jaar omhoog geschoten van 22 naar 82 cent per kWh. Houtpellets schommelden jaren rondom de 150 euro per ton. Nu is dat 600 euro per ton. Ook de gasprijs is geëxplodeerd. De gasbeurs is (omgerekend naar m3) gestegen van 25 cent in 2021 naar 3,40 euro eind augustus 2022. Begin oktober ligt de beursprijs op 1,60 per kuub. Als afgeleide van deze fluctuerende beursprijs leveren energiebedrijven het gas momenteel voor prijzen tussen de 2,60 en 4,60 euro per kuub.

Op kalverbedrijven zijn de energieprijzen duidelijk voelbaar, al zijn de gevolgen op de bedrijven zeer divers. Bedrijven met een dak vol zonnepanelen leveren op dit moment veel terug aan het net. Er zijn kalverhouders die maandelijks meer geld ontvangen met het leveren van stroom dan ze ontvangen via hun voergeld. Van de andere kant zijn er bedrijven die volledig van gas afhankelijk zijn. Hun energiekosten vertienvoudigen als de hoge gasprijzen lang aanhouden.

Los van de energiebron (elektriciteit, gas of houtpellets) betekent de huidige situatie dat de energiekosten met tienduizenden euro's per jaar omhoog gaan. Omdat de contractvergoeding voor het houden van de kalveren hierin niet voorziet, komen kalverhouders in liquiditeitsnood.

Er zijn kalverhouders die kiezen voor leegstand. Want niet alleen nemen de energiekosten toe, ook de mestafzetkosten stijgen. Per 31 augustus zijn de leveringscontracten aan Greenferm in Apeldoorn met plus 9,7 procent geïndexeerd. Afhankelijk van het fosfaatgehalte betekent dit een stijging van het poorttarief van 1,25 tot 1,60 euro per ton. Hier bovenop komt een energietoeslag die vooralsnog (september 2022) varieert tussen 2 en 3 euro per ton.

SMG verhoogde per 1 juli 2022 het poorttarief. Er kwam gemiddeld 4 euro per ton bij dat met terugwerkende kracht verrekend wordt over het jaar zodat de gemiddelde stijging over 2022 2 euro per ton bedraagt. Een verdere prijsstijging ligt in het verschiet. De gemiddelde mestafzetkosten zouden dit jaar zomaar met 5 tot 10 euro per kalf kunnen stijgen. Ook deze kosten komen op het bordje van de kalverhouder.

Belangrijke graadmeter om de energiekosten op het eigen bedrijf te beteugelen is inzicht in het gebruik. Het economische handboek KWIN gaat uit van 60 kWh stroom per kalverplaats bij mechanische ventilatie (exclusief luchtwassers). Navraag bij accountants leert dat deze aanname zeer goed overeenkomt met de werkelijkheid. Kalverhouders die ver boven de 60 kWh per kalf zitten, doen er goed aan eerst te kijken waar ze kunnen besparen op energie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer