Hygi%26euml%3Bnisch+werken+met+handige+speenhouder
Nieuws

Hygiënisch werken met handige speenhouder

Stalinrichter De Krim heeft een roestvrij stalen speenhouder ontwikkeld waarin de spenen hygiënisch kunnen worden opgeborgen.

Normaal hangen er spenen bij kalveren die na aankomst moeite hebben om melk uit een emmer te drinken. De spenen hangen aan een ketting in de trog, Maar kettinkjes gaan kapot en spenen belanden in de trog of op de grond. Een speen die op de grond valt, wordt niet altijd schoongemaakt, weet Frans van Gestel van De Krim. “Kalverhouders lopen niet met een emmer water en zeepsop door de stal. Meestal worden de spenen die op de grond liggen bij de voerbeurt weer in de emmer gelegd.”

Wanneer de spenen op de grond vallen, zit er meestal ook nog wat melk in de speen. Die melk stroomt er uit en op de grond ontstaat een vochtige vlek die vliegen aantrekt en een broeinest is voor bacteriën. Ook weet de kalverhouder niet altijd welke speen van welk kalf is waardoor ziektekiemen van het ene dier kunnen overgaan op het andere.

Samen met een kalverhouder bedacht Van Gestel een oplossing: een roestvrij stalen speenhouder. De speenhouder wordt boven het kalf aan het voorhek geklikt. Na het voeren kan de speen onderste boven in de houder gehangen worden. Melk die zich eventueel nog in de speen bevindt, druppelt automatisch leeg in de emmer. Elke kalf behoudt zijn eigen speen en als de speen naar een ander kalf moet, kan de houder eenvoudig met één hand los gemaakt worden.

Het uiterlijk en de vorm van de houder lijken eenvoudig. Toch is er goed over nagedacht, stelt de stalinrichter. Hij heeft dan ook een octrooi aangevraagd op de vorm. Ook het materiaalgebruik is afgeschermd. De prijs per stuk is 5,75 euro exclusief BTW. Bij grotere aantallen gaat de stuksprijs naar beneden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer