Halveren+veestapel+%26%23039%3Bbizar+proefballonnetje%26rsquo%3B
Nieuws

Halveren veestapel 'bizar proefballonnetje’

Het proefballonnetje van Tjeerd de Groot (D66), om de veehouderij in Nederland te halveren, is bizar, stelt LTO Nederland-voorzitter Marc Calon.

Het Tweede Kamerlid wil dat Nederlandse boeren vijftig miljoen kippen en zes miljoen varkens minder gaan houden. Volgens De Groot is een forse krimp van de veestapel nodig om uit de juridische stikstofimpasse te komen. Deze uitspraak is feitelijk onjuist en doet geen recht aan de complexiteit van de materie, zegt Calon: “Een sector die al zoveel heeft gedaan aan verdere verduurzaming verdient een compliment, geen halvering.”

Zelfs wanneer de gehele veestapel zich naar het buitenland verplaatst, blijft de juridische werkelijkheid dat er nog steeds te veel stikstof is. stelt Calon. De LTO-voorzitter noemt een stad als Den Haag als voorbeeld. “Daar is geen varken of kip te bekennen, maar wel een Natura2000-gebied. Nieuwbouw is onmogelijk. Een wilde roep om minder dieren op andere plekken in het land verandert daar niets aan.”

LTO Nederland vindt het onrealistisch en oneerlijk om te denken dat de hele problematiek op één sector kan worden afgewenteld. Zeker niet op een sector die niet alleen een economisch belangrijke speler is, maar ook vitale functies vervult op het gebied van leefbaarheid op het platteland en natuurbeheer.

Landbouwminister Carola Schouten is ook niet blij met het voorstel van coalitiegenoot D66 om de veestapel te halveren. Ze vindt het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen. Schouten uit daarnaast haar verbazing over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem. Nog voor dat de commissie een oplossing heeft komt D66 met dit voorstel.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer