Geen+veevervoer+boven+35+graden+
Nieuws

Geen veevervoer boven 35 graden

Minister Carola Schouten van LNV gaat het transport boven de 35 graden Celsius bij wet verbieden.

De bewindsvrouw vindt dat afspraken in het nationaal plan voor veetransport bij hoge temperaturen onvoldoende worden nageleefd. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ondanks de genomen maatregelen hebben zowel in stallen als tijdens transporten van dieren incidenten plaatsgevonden. Zo zijn er op een aantal varkens- en pluimveehouderijen ventilatiesystemen uitgevallen waardoor in combinatie met de extreme hitte dieren zijn overleden.

Op slachthuizen zijn deze zomers zelfs enkele situaties aangetroffen waarbij 30 tot 40 procent van de dieren (pluimvee) bij aanvoer dood was. Ook zijn er enkele transporten geweest waarbij er gereden werd boven de afgesproken temperatuur van 35 graden. Het betrof hier zowel binnenlandse als internationale transporten.

Omdat Schouten vindt dat er bij een temperatuur van 35 graden of meer geen dieren mogen worden vervoerd, laat ze de grens wettelijk vastleggen voor transporten die uitsluitend op Nederlands grondgebied plaatsvinden. Het vastleggen van deze temperatuur neemt niet weg dat dieren alsnog hittestress door de warmte kunnen ervaren bij temperaturen onder de 35 graden. Daarom zal de NVWA blijven controleren op hittestress bij dieren en zullen inspecteurs ook bij buitentemperaturen onder de 35 graden handhaven, als het dierenwelzijn in het geding is.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer