Europarlement+zeer+kritisch+op+veetransport
Nieuws

Europarlement zeer kritisch op veetransport

De ANIT-onderzoekscommissie van het Europees Parlement pleit voor camera’s op vrachtwagens en later vervoeren van niet-gespeende dieren.

Na achttien maanden onderzoek concludeert de werkgroep de dat de EU-bepalingen op het gebied van transport van dieren niet altijd worden nageleefd in de lidstaten en transporteurs onvoldoende rekening houden met de verschillende transportbehoeften van dieren.

De commissie heeft aanbevelingen gedaan en roept de Europese Commissie op de EU-regels bij te werken. De Europarlementariërs willen camera's op transportvoertuigen, vooral bij het laden en lossen. Daarnaast vragen ze de nationale autoriteiten om reisplannen voor dieren alleen goed te keuren als de voorspelde temperatuur tussen 5 en 30 graden Celsius ligt. Ook moet er apparatuur komen in veewagens waarmee temperatuur, luchtvochtigheid en ammoniak wordt gemeten.

EP-leden dringen er bovendien op aan om reistijdlimieten vast te stellen voor alle diersoorten en leeftijden, waarbij er een verbod ingesteld zou moeten worden op het vervoer van dieren jonger dan 35 dagen. Zijn de dieren ouder dan 35 dagen maar nog niet gespeend dan mag de transportreis niet langer dan twee uur duren. Tot slot stellen de commissieleden voor om bij vervoer van dieren naar niet-EU-landen beter te letten op het functioneren van drinktoestellen, voerbehoefte en (hoofd)ruimte voor de dieren.

De EP-leden pleiten voor een overgang naar een efficiënter en ethischer systeem, dat het transport van sperma, embryo's, karkassen en vlees bevordert ten opzichte van het transport van dieren voor de houderij of slacht. In januari 2022 bespreekt het EU-Parlement het rapport en wordt er gestemd over de ontwerpaanbevelingen.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer