%26lsquo%3BKoeien+en+ros%26eacute%3Bs+vormen+mooie+mix%26rsquo%3B
Nieuws

‘Koeien en rosés vormen mooie mix’

Jan van Westreenen, eigenaar van Ameco, heeft een nieuwe slachterij gebouwd op de Ecofactorij in Apeldoorn. Na een opstartfase is het bedrijf nagenoeg volledig operationeel.

Vanaf 1 januari 2018 hoopt Van Westreenen wekelijks circa vijftienhonderd koeien en vijfhonderd oude rosés te slachten. De technische capaciteit is maximaal 2.500 dieren per week.

Het meest bijzondere aan de slachterij is de oploopgang naar het doodmaken. Die is gebouwd volgens de filosofie van gedragsbioloog Temple Grandin. De dieren komen uit de vrachtwagen en lopen meteen een gang in die 10 tot 15 procent omhoog loopt en twee slingers maakt. Omdat de wanden twee meter hoog en van beton zijn, zien de dieren niets dan de oplopende kronkelende gang die voor hen ligt. De stress die de dieren ervaren is zodoende minimaal.

Voor de aanvoer kiest Ameco voor Nederlandse runderen. In de afzet richten het bedrijf zich op de Nederlandse horeca, Nederlandse supermarkten en de vleeswarenindustrie in Nederland. Daarnaast gaat er vlees naar Spanje, Portugal, Corsica, Italië, Malta, Griekenland, Duitsland en Denemarken. "De combinatie rund en rosékalf is mooi. Veel klanten bestellen 80 procent rundvlees en 20 procent kalfs/rosévlees. Dat kunnen we hen dus in één keer aanbieden."

In De Kalverhouder die zaterdag 16 december verschijnt staat een interview met Jan van Westreenen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer