%26lsquo%3BEerst+management%2C+dan+vaccinaties%26rsquo%3B
Nieuws

‘Eerst management, dan vaccinaties’

Vaccinaties kunnen een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van het antibioticumgebruik. Maar het effect komt vooral tot uiting als er ook managementmaatregelen worden genomen.

Dat zegt Henk Kuijk van MSD Animal Health. “Als omstandigheden minder goed zijn rondom het kalf en er ziektekiemen aanwezig zijn, wat in de vleeskalverhouderij altijd het geval is, haal je niet het optimale uit een vaccinatie. Het beste resultaat krijg je wanneer je beide aanpakt.”

Vooral bij ‘veelgebruikers’ van antibiotica (rode groep) is het van belang eerst managementverbeteringen te realiseren. Kuijk denkt dan met name aan het verbeteren van de opstart, voeding, klimaat en huisvesting. De volgende stap is dan via oranje naar groen te komen, onder andere door vaccinatie om specifieke bescherming te bieden tegen ziektekiemen zoals Mannheima, BRSV en Para Influenza (PI3). “Het gericht inzetten van vaccinaties kan veel problemen voorkomen.”

Daarnaast blijft een juiste antibioticumkeuze van belang, wanneer kalveren ziek worden. “Let op de gevoeligheidspatronen en houd daarbij vooral rekening met werking tegen mycoplasma.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer