APK%2Dkeuring+voor+oude+stallen+in+Brabant
Nieuws

APK-keuring voor oude stallen in Brabant

Bovenop de strenge duurzaamheidseisen voor veebedrijven in Noord-Brabant wil gedeputeerde Anne-Marie Spierings een APK-keuring invoeren voor veestallen.

Volgens de provinciebestuurder duurt het anders te lang voordat stallen worden aangepast aan de nieuwste milieueisen. "Nieuwe technieken zijn pas aan de orde zodra een ondernemer gaat ontwikkelen", zegt ze. "Oude stallen met hoge ammoniak- en geuruitstoot kunnen daardoor lang blijven functioneren." Een periodieke keuring kan volgens haar bewerkstelligen dat de stallen toch worden aangepast.

De APK-keuring voor veestallen is één van de tien punten die Spierings benoemt in een brief aan Provinciale Staten. Haar plannen vloeien voort uit het intrekken van het wetsvoorstel Interimwet veedichte gebieden. Deze wet zou mogelijkheden bieden aan provincies om de maximale omvang van het aantal dieren in een regio te maximaliseren. Bij het aantreden van het nieuwe kabinet, in het najaar van 2017, sneuvelde dit wetsvoorstel echter.

Volgens ZLTO is niet duidelijk of zo'n APK haalbaar en betaalbaar is. Het voorstel werkt volgens de organisatie schaalvergroting in de hand omdat kleine boeren dit niet kunnen opbrengen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer