NVWA+legt+uit+voorzorg+46+veebedrijven+stil
Nieuws

NVWA legt uit voorzorg 46 veebedrijven stil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uit voorzorg 46 veebedrijven tijdelijk stilgelegd.

Aanleiding voor deze maatregel zijn sporen van het plaagdierbestrijdingsmiddel Racumin Foam dat is aangetroffen in de lever van een kalf van een van deze veehouders. Het middel is bedoeld voor het bestrijden van muizen, met als werkzame stof Coumatetralyl. Het gebruik ervan is toegestaan, maar alleen onder strikte wettelijke gebruiksvoorschriften.

Uit onderzoek door de NVWA is gebleken dat het bestrijdingsbedrijf de regels niet of onvoldoende in acht heeft genomen. Hierdoor zijn er dieren blootgesteld aan het middel. Het veebedrijf is daaropvolgend geblokkeerd.

Omdat het bestrijdingsbedrijf ook werkzaamheden heeft uitgevoerd bij 45 andere veehouderijen - waaronder, melkvee, varkens en vleeskalveren - wordt onderzocht wanneer, hoe en waar het plaagdierbestrijdingsmiddel bij deze veehouders is toegepast. Dit betekent dat er vanaf deze locaties tot nader order geen dieren, melk en mest afgevoerd mogen worden.

Met het uit voorzorg stilleggen van de bedrijven en het daaropvolgende onderzoek wil de NVWA voorkomen dat er dierlijke (bij) producten met deze matig toxische stof in de consumptieketen terechtkomen. Bij een grote inname kan deze stof schadelijk zijn voor de gezondheid.

Pas nadat onderzoek uitwijst dat er geen plaagdierbestrijdingsmiddel is aangetroffen in de dieren, wordt het afvoerverbod opgeheven. Inmiddels is bij vijf bedrijven de afvoer van melk weer vrijgegeven omdat de plaagdierbestrijding niet in de nabijheid van het melkvee heeft plaatsgevonden.

De NVWA neemt jaarlijks, steekproefsgewijs monsters van dieren in slachthuizen. Dit is onderdeel van het Nationaal Plan Residuen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer