Kalverhouders+eensgezind+over+oud+en+nieuw+kabinet
Nieuws

Kalverhouders eensgezind over oud en nieuw kabinet

Dat het kabinet gevallen is, vindt het merendeel van de kalverhouders niet erg. Na de verkiezingen hopen ze op een coalitie met realiteitszin.

Dit blijkt uit een peiling op deze site. 76 procent vindt het prima dat het kabinet Rutte IV gevallen is. Het geeft volgens hen ruimte aan een nieuw kabinet met meer realiteitszin op het thema landbouw. 18 procent van de deelnemers denkt dat de val van het kabinet niets gaat uitmaken wat betreft het overheidsbeleid. Er zal volgens hen geen verschil zijn tussen het oude en nieuw te vormen kabinet.

Slechts 6 procent vindt het jammer dat de huidige bewindslieden hun termijn niet mogen uitdienen. Ze verwachten dat daardoor belangrijke thema’s vertraging op lopen.

De nieuwe verkiezingen staan gepland op woensdag 22 november 2023. Hierna vindt de formatie plaats. Een nieuw kabinet wordt niet eerder verwacht dan in de loop van 2024. Tot die tijd blijven de zittende bewindslieden hun werk doen. Wat ze nog wel en wat ze niet meer mogen oppakken tijdens de demissionaire periode, wordt bepaald door de Tweede Kamer.

Tot en met maandag 4 september is de Tweede Kamer met zomerreces. Hierna beslist de Kamer welke onderwerpen controversieel zijn – en dus niet meer behandeld mogen worden – en welke niet. De procedure voor het controversieel verklaren begint bij vastekamercommissies. In hun procedurevergaderingen stellen ze een lijst van onderwerpen samen waarover later in de Tweede Kamer over gestemd wordt.

Welke partij na 22 november de grootste wordt, en dus het voortouw mag nemen in de formatie, is nog ongewis. In de laatste peiling van onderzoeksbureau Ipsos (26 juli) staat VVD op 28 zetels, PvdA/GL op 27 en BBB op 24. Deze drie worden gevolgd door PVV (19), D66 (10), Partij voor de Dieren (7), SP en CDA (beide 6).


Foto: Pixabay Ulleo

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    23° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer