Oud%2Dlandbouwminister+Carola+Schouten+weg+uit+landelijke+politiek
Nieuws

Oud-landbouwminister Carola Schouten weg uit landelijke politiek

Voormalig landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) stelt zich niet meer verkiesbaar bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Ook ambieert ze geen ministerspost meer.

Zelf zegt ze hierover: "Na twaalf intense jaren zal ik de politiek verlaten. Er staat een nieuwe generatie klaar waarvan ik weet dat de ChristenUnie daar in goede en vertrouwde handen is. Het was me een groot voorrecht om namens en met de mensen van de ChristenUnie te werken aan onze idealen. Maar nu geef ik dat stokje door, ik zal me niet meer kandideren voor de kieslijst en straks vertrekken uit Den Haag.

Schouten was van 2017 tot en met 2022 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte III. Toen werd ze geconfronteerd met de PAS-uitspraak en was de stikstofcrisis - met de boerenprotesten die daarop volgden - een feit. Volgens critici nam Schouten te weinig maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Op dit moment is ze demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en vicepremier in het kabinet Rutte IV. Carola Schouten begon haar politieke carrière in 2006 als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. In 2011 trad zij toe tot de Tweede Kamer.

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker beschrijft Schouten als een 'krachtige politica, bevlogen voor de mensen die dat het hardste nodig hebben en een voorbeeld voor veel jonge vrouwen'. Voormalig fractievoorzitter Gert-Jan Segers roemt haar om het moeilijke werk tijdens de onderhandelingen rondom de vorming van de twee kabinetten waarbij ze betrokken was.

Schouten is niet de enige prominente politicus die stopt. Ook Premier Mark Rutte (VVD), D66-partijleider Sigrid Kaag en CDA-partijleider Wopke Hoekstra (CDA) keren niet terug. Of huidig landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) na de Tweede Kamerverkiezingen doorgaat, is nog de vraag. Hij laat doorschemeren 'niet per se enthousiast' te zijn.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer