Be%3Findigingsregeling+LBV%2B+open
Nieuws

Be?indigingsregeling LBV+ open

Vanaf maandag 3 juli 2023 is de beëindigingsregling LBV+ open. Bedrijven met varkens, melkvee, kippen, kalkoenen of vleeskalveren - die gelden als piekbelaster - kunnen hierop inschrijven tot 5 april 2024.

Het Rijk stelt bijna 1 miljard euro beschikbaar aan veehouders die willen stoppen via de LBV+-regeling. Mocht het budget niet toereikend zijn, dan wordt dit verhoogd.

Bij adviesbureau VanWestreenen zijn er sinds half juni - toen de regeling bekend werd - veel vragen van veehouders binnengekomen. Hieruit blijkt dat vrijwel elk bedrijf tot 15 kilometer afstand van de Veluwe als piekbelaster staat aangemeld. Oorzaak is de drempelwaarde voor de uitstoot van 2.500 mol op een Natura2000-gebied in combinatie met het grote oppervlakte van de Veluwe. Met veel overbelaste hexagonen vallen zowel kleine als grote bedrijven rondom de Veluwe al snel in de categorie piekbelaster.

De vergoeding binnen de LBV+-regeling betreft 120 procent van de vervangingswaarde van de stallen. Het tijdstip waarop de eerste dieren in de stal zijn gekomen is bepalend voor de waardebepaling. Voor een uitbreiding van de stal geldt de datum van de uitbreiding. VanWestreenen constateert dat er een forse spreiding zit tussen de vergoeding per vierkante meter. Een kalverhouderij met gebouwen ouder dan vijf jaar geldt 679,20 euro per vierkante meter (€566,- x 120%); voor gebouwen ouder dan 39 jaar is dit nog maar 160,80 per vierkante meter (€134,- x 120%).

Renovatiekosten na ingebruikname worden niet vergoed en stallen jonger dan vijf jaar komen niet in aanmerking voor een vergoeding. De sloopkosten van de stal zijn begroot op 45 euro per vierkante meter. Voor bedrijven met varkens, kippen en koeien worden ook de dierrechten marktconform vergoed. De LBV+-aanvraag wordt binnen zestien weken beoordeeld. Twaalf maanden na ondertekenen van de overeenkomst moet het bedrijf gestopt zijn. Voor sloop van stallen geldt een termijn van 28 maanden.

Voor deelnemers aan de LBV+-regeling geldt een beroepsverbod. Dit betekent dat er op de locatie geen landbouwhuisdieren meer gehouden mogen worden. Ook mag de veehouder niet op een andere locatie in Nederland of EU-land dezelfde diersoort houden. Wel mag de deelnemer aan de regeling op een andere locatie een andere diercategorie houden waarvoor dierrechten gelden.

Vanaf 10 juli komt er een SABE-voucher beschikbaar van 1500 euro voor iedere piekbelaster. De voucher is bedoeld voor adviesgesprekken over de toekomst van het bedrijf. Een veehouder dient dit voucher zelf aan te vragen bij RVO.

Rekentool waardebepaling vleeskalverstal (gecorrigeerde vervangingswaarde per m2 van een dierenverblijf voor vleeskalveren):

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer