Meer+aandacht+nodig+voor+brandveiligheid+stallen
Nieuws

Meer aandacht nodig voor brandveiligheid stallen

Het terugdringen van het aantal stalbranden vraagt een nieuwe, meer resultaatgerichte aanpak, waarbij het ministerie het voortouw moet nemen, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Een van de maatregelen is om brandveiligheid van dieren wettelijk te verplichten.

De stalbranden waren in 2011 aanleiding voor de veehouderij, Dierenbescherming en verzekeraars om actieplannen op te stellen met het doel het aantal branden te verminderen. Deze actieplannen hebben niet het beoogde effect gehad. In Nederland zijn er per jaar gemiddeld zeventien grote stalbranden met dierlijke slachtoffers. In de periode 2012 tot en met november 2020 stierven hierbij bijna 1,3 miljoen dieren. Het aantal dieren dat jaarlijks bij stalbranden omkomt, neemt daarbij toe.

De OvV vindt dat deze ontwikkeling gekeerd moet worden. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem: “De Nederlandse veehouderij dient zich op dat punt te verbeteren.” De genoemde actieplannen hebben weliswaar tot vrijwillige initiatieven geleid en daarnaast zijn er in 2014 enkele brandveiligheidseisen wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit. Maar omdat bouwregelgeving zich beperkt tot nieuwe stallen en stallen die vernieuwd worden, heeft het geen effect op bestaande stallen.

De OvV acht het nodig om op een andere manier naar de veehouderij in Nederland te kijken. De brandveiligheidsrisico’s komen mede voort uit de manier waarop de dieren in de intensieve veehouderij worden gehuisvest: in grote aantallen, vaak in gesloten stallen zonder vluchtmogelijkheden. Grotere veehouderijen worden bovendien steeds meer uitgerust met technische installaties, die extra brandveiligheidsrisico’s opleveren. Dit vergt van veehouders meer deskundigheid op het gebied van veiligheidsmanagement.

De overheid zal daarom eisen moeten stellen aan de deskundigheid van ondernemers die aansluiten bij de schaal van de onderneming en de risico’s die zich voordoen. Dit is des te urgenter, omdat veehouders door toenemende schaalvergroting voor steeds meer dieren verantwoordelijk worden, stelt de raad. Daarnaast gaat de OvV zich inzetten voor aanvullende brandveiligheidsmaatregelen, onder andere om dit thema te integreren bij brongerichte aanpak van stalemissies.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
  • Donderdag
    19° / 13°
    75 %
Meer weer