In+2019+vier+branden+in+kalverstallen
Nieuws

In 2019 vier branden in kalverstallen

In 2019 hebben zich vier branden in kalverstallen voorgedaan waarbij twintig kalveren zijn omgekomen. Dat meldt Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars.

De kalveren kwamen om bij twee branden. Bij de twee andere branden waren er geen dierlijke slachtoffers.

Brandstichting was vorig jaar de grootste veroorzaker van dierlijke slachtoffers in de veehouderij (100.000 stuks). Het betrof een kippenbedrijf in Groningen. Als deze uitzondering wordt weggelaten, is 'reden onbekend' de volgende in de rij met 60.000 dierlijke slachtoffers. De derde reden is elektra (12.000 dieren) gevolgd door werktuigen/voerinstallaties (3.000 dieren). Branden met haarden/kachels (13 dieren) en broei (8 dieren) maken de lijst compleet.

De kans op een stalbrand is niet groot. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) concludeerde in 2019 dat die kans ongeveer één op duizend is bij een varkens-, pluimvee- of rundveebedrijf. In 2018 en 2019 is bij alle kalver-, pluimvee- en varkensstallen met veel apparatuur een elektrakeuring uitgevoerd en zijn geconstateerde tekortkomingen verholpen.

Tegenwoordig worden alle branden van of in dierverblijven van alle diersoorten, hobbymatig en/of bedrijfsmatig, geregistreerd. Dit is onderdeel van het actieplan Brandveilige Veestallen. Hierin werken LTO Nederland, Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) samen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
  • Donderdag
    19° / 13°
    75 %
Meer weer