+%26%23039%3BOok+bestaande+stal+moet+veiliger%26%23039%3B
Nieuws

'Ook bestaande stal moet veiliger'

Naast de uitvoering van het bestaande Actieplan Stalbranden, wil staatssecretaris Van Dam aanvullende brandveiligheidsmaatregelen voor bestaande stallen.

Enerzijds wil hij dat afdwingen via de kwaliteitssystemen van elke intensieve veesector. Anderzijds denkt hij na over de mogelijkheid om het Bouwbesluit aan te passen voor bestaande stallen.

Binnen een kwaliteitssysteem zouden maatregelen genomen kunnen worden zoals: periodieke elektrakeuringen, detectiesystemen in technische ruimtes en bliksemafleiders. Aan de intensieve veesectoren heeft hij gevraagd nog dit jaar concrete voorstellen te doen over een vervolgprogramma.

Het aanpassen van het Bouwbesluit voor bestaande stallen brengt extra vragen met zich mee over juridische haalbaarheid, handhaafbaarheid en kosten voor veehouders. Daarom start Van Dam een onderzoek naar de haalbaarheid en eventuele mogelijkheden tot fasering - bijvoorbeeld door de meest effectieve brandveiligheidseisen eerst uit te voeren - en ook de stalgrootte daarbij te betrekken. In de grootste stallen zouden deze maatregelen als eerste moeten worden genomen.

De bewindsman is zich er van bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt voor veehouders. Maar gezien de evaluatie van het Actieplan Stalbranden en het aantal stalbranden, vindt hij dat er maatregelen genomen moeten worden.

LTO Nederland onderschrijft de conclusies uit het evaluatierapport. Omdat preventie voorop staat en oude stallen minder brandveilig zijn dan nieuwe, ligt het volgens Mark Tijssen, portefeuillehouder Veiligheid bij LTO Nederland, voor de hand dat het vervolg van het Actieprogramma Stalbranden zich met name richt op brandveiligheid van bestaande stallen. “Wij zullen als LTO initiatief nemen om te komen tot zo'n vervolg.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    23° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer