Brabantse+kalverhouders+laten+stem+horen
Nieuws

Brabantse kalverhouders laten stem horen

Brabantse kalverhouders en sectorvertegenwoordigers maken volop gebruik van de mogelijkheid om de Brabantse Statenleden er van te weerhouden de afspraken over de ammoniakreductie te vervroegen van 2028 naar 2022.

Nadat vrijdag 23 juni enkele kalverhouders hun persoonlijke verhaal hebben verteld aan de Statenleden, heeft LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus vandaag van het inspreekrecht gebruik gemaakt. In zijn betoog onderbouwde Thus het feit dat luchtwassers voor kalverbedrijven onhaalbaar zijn.

Kalverhouders hebben veelal verschillende kleine stallen, in lijn met het maatschappelijk draagvlak, stelt hij. Maar het verplicht plaatsen van een luchtwasser op deze stallen kost geen 100 euro per kalf, zoals het onderzoeksbureau heeft berekend, maar 150 tot 400 euro per kalverplaats. De jaarlijkse vaste lasten komen daarbij uit op 30 euro per kalf, minimaal het dubbele van wat de onderzoekers als redelijk achtten.

Thus voorziet een oneerlijk speelveld voor Brabantse kalverhouders. “Bezint eer ge begint”, adviseert hij de Statenleden. “Blokkeer niet de inkomens van veehouders en daarmee de duurzaamheidsontwikkelingen die al in gang zijn gezet.”

Het betoog van Thus onderschrijft het verhaal van Daan Lammers (21) uit Asten-Heusden. Hij heeft vorige week ingesproken. Op het rosébedrijf dat hij runt met zijn vader worden de stallen natuurlijk geventileerd. Volgens de ophanden zijnde regels moeten vier van de zes stallen aangepast worden vóór 2022. “Dit betekent stal dicht maken, luchtkanaal maken en mechanische ventilatie installeren. Volgens de eerste offerte die we aangevraagd hebben, gaat dit ons 610.000 euro kosten.” De jaarlijkse kosten voor de tweeduizend kalveren kunnen oplopen tot 150.000 euro.

Op 7 juli 2017 nemen Provinciale Staten van Noord-Brabant een definitief besluit. Veel veehouders zullen op die dag naar ’s-Hertogenbosch gaan om hun stem te laten horen. Ze protesteren daarmee tegen het vervroegen van de emissie-eisen. In 2022 moet de emissie met 50 procent zijn verminderd en in 2028 met 85 procent. Aangezien de provincie voor de emissiereductie alleen de technieken toegepast wil zien die voor de meeste ammoniakreductie zorgen, zit er voor kalverhouders niet veel anders op dan het toepassen van luchtwassers.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    21° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    19° / 13°
    70 %
Meer weer